Mälartinget

Temat för årets Mälarting är globala trender. Vad krävs för en fortsatt hållbar och konkurrenskraftig Stockholm-Mälarregion?

Hur vidareutvecklar vi en hållbar Stockholm-Mälarregion med kompetensförsörjning och smarta transporter som står starka i den globala utvecklingen?

På årets Mälarting spanar vi på globala trender och tar nästa steg i vårt En Bättre Sits-samarbete med gemensamma infrastrukturprioriteringar.

Jan Scherman: Länge leve demokratin

Jan Scherman är journalisten och TV4:s f.d. VD som skakade Sverige med dokumentären ”Länge leve demokratin”. Hur mår vår demokrati? Vilka trender påverkar dagens politik?
Jan Scherman är en av talarna på Mälartinget i Örebro den 9-10 maj.

Ida Texell: Agenda 2030 i vår region

Ida Texell från den svenska Agenda 2030-delegationen berättar om Sveriges åtagande i arbetet med FN:s globala mål för en bättre värld. Hur går vi från mål till verklighet i vår region?
Ida Texell är en av talarna på Mälartinget i Örebro den 9-10 maj.


På årets Mälarting kommer flera framgångsrika EU-projekt att synas som en del av vår utställning. Möt Elisabeth Langgren Lundov, huvudsekreterare strukturfondspartnerskapet i Östra Mellansverige och Emma Berglund Eng, projektledare Stockholm Digital Care i Mälarlabbet.

Framtidens vinnare finns bland megaregionerna, säger Thomas Becker, vd för STRING, som är en av talarna på Mälartinget i Örebro den 9-10 maj. Han tror att det är viktigt för Stockholm-Mälarregionen att vidga vyerna och anlägga ett mer globalt perspektiv.


På fredag den 10 maj bjuder värdarna Region Örebro län och Örebro kommun in till tematräffar, välj mellan fyra olika.

07:00 – Från soptipp till grön oas
08:30 – AI i vardagsmiljö för äldre
08:30  Kompetensförsörjning av svensk industri i en global miljö
09:00 – Högskola och samhälle i samverkan

Per Wedholm, kommunekolog Örebro kommun, tar oss med på fågelskådning och guidning genom Oset-Rynningeviken och berättar om hur stadens baksida med soptipp och oljehamn, förvandlades till ett rikt naturområde och blev örebroarnas gröna oas.

Värd: Lennart Bondeson (KD) kommunalråd Örebro kommun och ordförande i Kulturnämnden.

Ta med: Sköna skor, kikare och vattenflaska. Plats: Oset. Tid: 7:00 – 9.30. Guidning och fågelskådning med avslutande frukost på Naturens hus. OBS! Max 50 deltagare. Ta dig hit: buss.

På Ängen Research och Innovation möts forskare, innovatörer, vårdgivare och äldre. Målet är att förbättra äldre och funktionsnedsattas livskvalitet och ge dem möjlighet att leva ett tryggt och självständigt liv. Mötena skapar förutsättningar för bättre lösningar, kortare utvecklingstid och snabbare produktlanseringar. Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och enhetschef för Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem (AASS), visar en hemlik miljö som är en av Europas största och mest innovativa anläggningar.

Värd: Karin Sundin (S), regionråd samt ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Plats: Ängens forsknings- och innovationslägenhet. Tid: 8:30 -10:00. OBS! Max 20 deltagare. Ta dig hit: buss eller guidad promenad.

Svensk tillverkningsindustri håller hög internationell klass. I den globala konkurrensen är rekrytering av medarbetare på alla nivåer en nyckelfråga. Hur ser industrin på framtiden? Vad krävs för att matcha företagens efterfrågan med utbildningsväsendet? Jonas Albertson, VD Epiroc AB – ett av Sveriges ledande globala företag – är med i samtalet.

Värd: Irén Lejegren (S), regionråd och ordförande regionala tillväxtnämnden samt ordförande i Mälardalsrådets ”En Bättre Matchning”.

Plats: Epiroc. Tid: 8:30 – 10:00. OBS! Max 40 deltagare. Ta dig hit: buss eller guidad promenad.

Samtalsstudio: Hur samverkar vi kring kompetensförsörjning, forskning, och innovation? Samverkan mellan näringslivet och akademin spelar en avgörande roll för svenska företags kompetensförsörjning och innovationskraft. Men hur ska vi komma förbi diskussionen om att samverkan är viktigt och istället göra det på riktigt? Hur gör de som utvecklar kompetens tillsammans med lärosätena? Och vad gör vissa lärosäten särskilt attraktiva att samverka med?

Medverkande: Claudia Olsson, VD, Exponential AB, Eva Schellin, VD, KK-stiftelsen, Johan Dennelind, VD, Telia, Darja Isaksson, GD, Vinnova, Johan Eklund, VD, Entreprenörskapsforum, Gunilla Nordlöf, GD, Tillväxtverket, Johan Schnürer, rektor, Örebro universitet. Caroline Blom, Talent Acquisition Manager, Epiroc AB – ett av Sveriges ledande globala företag – är med i samtalet, liksom Britt Nordström, Regionchef, Teknikföretagen region mitt.

Plats: Örebro Konserthus (500 meter från Conventum). Tid: 9:00 -10:00. Ta dig hit: promenad.


Program

Torsdag 9 maj - Conventum Arena

08:30 – Kaffe och registrering
09:30 –  Välkommen till Mälartinget 2019!

På programmet:
– Globala trender: EU i ljuset av Brexit och strategiska frågor hos våra nordiska grannar.

– En Bättre Sits: Tio år efter devisen ”Stockholm-Mälarregionen – Allt inom en timme” är vi tillbaka i Örebro. Hur länkar vi samman regionen med målmedvetet politiskt ledarskap och innovativa lösningar?

– Mälarlabbet: Som en del av programmet anordnas den interaktiva utställningen Mälarlabbet. I år med särskilt fokus på goda exempel på gränsöverskridande samverkan.

16:00 – 
Våra värdar summerar dagen, tid för incheckning på hotell

Frimis Salonger
18:00 – Middag och underhållning


Fredag 10 maj

Tematräffar arrangerade av värdarna Region Örebro län och Örebro kommun

07:00 – Från soptipp till grön oas
08:30 – AI i vardagsmiljö för äldre
08:30  Kompetensförsörjning av svensk industri i en global miljö
09:00 – Högskola och samhälle i samverkan

Läs mer och ANMÄL dig här! 

Partigruppsmöten och Rådsmöte
Conventum Club 700

10:30 – Registrering till rådsmötet öppnar
11:00 – Partigruppsmöten och tjänstemannamöte
12:00 – Rådsmöte
13:00 – Lunch

Deltagande 9 maj konferens och middag 2500 kr ex moms
Deltagande 10 maj kostnadsfritt*

Vid utebliven närvaro eller avanmälan senare än 1 vecka i förväg, debiteras en kostnad om 500 kr.

Olika hotellalternativ finns och väljs genom anmälningsformuläret.

Om du har frågor gällande din bokning, vänligen kontakta Travel Team:
Mail: kongress@travelteam.se
Tel: 021-41 72 05