Mälartinget: Tematräffar

Örebro kommun och Region Örebro län bjuder in till tematräffar på fredag förmiddag 10 maj. Det gemensamma programmet startar igen kl. 10.30 i Club 700, Conventum. Här nedan väljer du mellan fyra olika tematräffar.

Per Wedholm, kommunekolog Örebro kommun, tar oss med på fågelskådning och guidning genom Oset-Rynningeviken och berättar om hur stadens baksida med soptipp och oljehamn, förvandlades till ett rikt naturområde och blev örebroarnas gröna oas.

Värd: Lennart Bondeson (KD) kommunalråd Örebro kommun och ordförande i Kulturnämnden

Ta med: Sköna skor, kikare och vattenflaska

Plats: Oset

Tid: 7:00 – 9.30 Guidning och fågelskådning med avslutande frukost på Naturens hus

OBS! Max 50 deltagare. 

Ta dig hit: buss


På Ängen Research och Innovation möts forskare, innovatörer, vårdgivare och äldre. Målet är att förbättra äldre och funktionsnedsattas livskvalitet och ge dem möjlighet att leva ett tryggt och självständigt liv. Mötena skapar förutsättningar för bättre lösningar, kortare utvecklingstid och snabbare produktlanseringar. Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och enhetschef för Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem (AASS), visar en hemlik miljö som är en av Europas största och mest innovativa anläggningar.

Värd: Karin Sundin (S), regionråd samt ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Plats: Ängens forsknings- och innovationslägenhet

Tid: 8:30 -10:00

Studiebesöket är fullsatt.

Ta dig hit: buss eller guidad promenad


Svensk tillverkningsindustri håller hög internationell klass. I den globala konkurrensen är rekrytering av medarbetare på alla nivåer en nyckelfråga. Hur ser industrin på framtiden? Vad krävs för att matcha företagens efterfrågan med utbildningsväsendet? Jonas Albertson, VD Epiroc AB – ett av Sveriges ledande globala företag – är med i samtalet.

Värd: Irén Lejegren (S), regionråd och ordförande regionala tillväxtnämnden samt ordförande i Mälardalsrådets ”En Bättre Matchning”.

Plats: Epiroc

Tid: 8:30 – 10:00

OBS! Max 40 deltagare. 

Ta dig hit: buss eller guidad promenad


Samtidigt som Mälartinget pågår även HSS 2019 i Örebro. Du har möjlighet att vara med på föreläsningen Hur ska vi tillsammans förstå och leda samhällsutvecklingen? Claudia Olsson, vd för Exponential AB, som hjälper företag och regeringar med strategi, analys och implementation inom digitalisering och globalisering.

Samtalsstudio: Hur samverkar vi kring kompetensförsörjning, forskning, och innovation? Samverkan mellan näringslivet och akademin spelar en avgörande roll för svenska företags kompetensförsörjning och innovationskraft. Men hur ska vi komma förbi diskussionen om att samverkan är viktigt och istället göra det på riktigt? Hur gör de som utvecklar kompetens tillsammans med lärosätena? Och vad gör vissa lärosäten särskilt attraktiva att samverka med?

Medverkande: Eva Schellin, VD, KK-stiftelsen, Johan Dennelind, VD, Telia, Darja Isaksson, GD, Vinnova, Johan Eklund, VD, Entreprenörskapsforum, Gunilla Nordlöf, GD, Tillväxtverket, Johan Schnürer, rektor, Örebro universitet.

Plats: Örebro Konserthus (500 meter från Conventum)

Tid: 9:00 -10:00

Ta dig hit: promenad