Tillsammans bygger vi en stark kunskapsregion

16 maj 2016

Forskningsinstitutet SICS Swedish ICT vill sprida kunskap om ny teknik och inspirera till nya användningsområden.

– Med öppenhet och nyfikenhet bygger vi en stark kunskapsregion, säger vd Helena Jerregård.

SICS Swedish ICT i Västerås är ett forskningsinstitut som syftar till att stärka innovationssystemet i Mälardalen.
– Vi arbetar med tillämpad forskning och vill bidra till att göra ny teknik tillgänglig i regionen, säger vd Helena Jerregård.

Hon menar att Stockholm-Mälarregionen är en stark kunskapsregion redan i dag med forskning i världsklass.
– I Sverige är vi ofta nyfikna och öppna för ny teknik vilket gör att vi är snabba på att implementera nya lösningar. Det tror jag beror på att vi har ett öppet klimat där vi är vana att lita på varandra och jobba tillsammans.

SICS har funnits i Västerås i fyra år och är en av utställarna på Mälarlabbet i anslutning till Mälartinget.
– Vi har tillgång till den senaste tekniken, det är ingen science-fiction. Det som intresserar oss är vilka användningsområden och vilka möjligheter som tekniken ger och hoppas att besökarna ska få idéer och se tillämpningar i sina egna verksamheter.

Helena Jerregård vill se ännu mer av öppenhet och nyfikenhet.
– För att stärka Stockholm-Mälardalen som kunskapsregion behövs mer av samverkan, inte minst mellan aktörer inom offentlig sektor, näringsliv och akademi. Jag tror också att en ökad personrörlighet mellan samhällets olika sektorer kan gynna både individen och regionen.

På Mälarlabbet kommer SICS bland annat att demonstrera AR, augumented reality, där verkliga och virtuella synintryck blandas och VR, virtual reality, där användaren är helt innesluten i en virtuell värld. I forskningsprojektet Incode tittar SICS på hur tekniken som utvecklats inom spelvärlden bland annat kan användas inom industrin, i utbildningssammanhang och som ersättning till dyra serviceresor.

Ett annat spännande projekt som besökarna på Mälartinget kan ta del av heter Stadens kontrollrum, som genomförs i samarbete med bland andra Mälarenergi. Det är en studie för hur vital information för samhällets funktioner, som el, vattenförsörjning, transporter och bredband kan hanteras effektivare.
– Hur kan vi koppla samman och dela information vid kris och vardag? Vi jobbar i ett pilotprojekt med Västerås stad men vill få fler kommuner delaktiga och hoppas på att få input kring detta från deltagarna, säger Helena Jerregård.