9 regioner samarbetar för en stärkt kompetensförsörjning

06 maj 2022
I Mälardalsrådets En Bättre Matchning samarbetar nio regioner för att stärka Stockholm-Mälarregionens försörjning av högskoleutbildade. På Mälartinget 2022 presenterade representanter för den politiska styrgruppen det aktuella arbetet med fokus på tre prioriterade yrkesområden – lärare, samhällsbyggare och IT/data.
Den politiska styrgruppen för En Bättre Matchning. Foto: Anders Nilsson/Mälardalsrådet

Det storregionala samarbetet i En Bättre Matchning startade 2017 och har kommit långt på kort tid.
– Vi har kommit förbi misstänksamheten som fanns hos lärosätena i början och har nu jättebra samtal med hela akademin. Det känner jag mig stolt och glad över, sade Irén Lejegren (S), regionråd i Region Örebro län och ordförande i styrgruppen.

I En Bättre Matchning sker dialog med lärosätena utifrån på gemensamt framtagna underlag om arbetsmarknadens behov av kompetens. Tre utbildningsområden är prioriterade för att möta bristen på personal inom yrken som kan hämma Stockholm-Mälarregionens – och Sveriges – utveckling. Dessa är:
* Lärare
* Samhällsbyggare inom infrastruktursektorn
* IT/Data-yrken

Lärare strategiskt viktigt yrkesområde 
Magnus Svensson (C), regionråd Region Gävleborg, förklarade på Mälartinget varför just lärare är ett strategiskt viktigt yrke för Gävleborg och hela Stockholm-Mälarregionen.
– Jag är rätt obekväm med att vi har så pass många ungdomar som inte klarar av skolan varje år. Det är ett misslyckande för oss. Vi har också vant oss vid att det inte finns möjlighet att rekrytera utbildade lärare.

Andelen behöriga grundskolelärare är 70 procent i Stockholm-Mälarregionen, vilket är två procent lägre än övriga landet, enligt Mälardalsrådets nya rapport ” Lärarbristens förklaringsmodeller” (2022). Lägst andel behöriga lärare finns på landsbygden, i mindre städer och kommuner som ligger geografiskt långt från lärosäten med lärarutbildningar.

För att stärka lärarförsörjningen pekar rapporten ut genomströmningen på lärarutbildningen som en viktig faktor. I Stockholm-Mälarregionen går i snitt 55 procent av lärarstudenterna klart sin utbildning. Om bara 5 procentenheter fler lärarstudenter genomförde sin utbildning skulle Stockholm–Mälarregionen ha 1 900 fler behöriga lärare per år, enligt ett räkneexempel i rapporten.

För att möta bristen inom sektorn IT/data står Stockholm-Mälarregionen också inför stora utmaningar. Enligt branschorganisationen Tech Sveriges saknas 70 000 personer inom techbranschen år 2024. Björn-Owe Björk (KD), regionråd i Region Uppsala, menade att det behövs riktigt bra underlag om IT-/data-sektorn till lärosätena.
– Vi som regionalt utvecklingsansvariga kan bidra till att få fram analyser och siffror som man sedan har att jobba emot, uppmanade han.

Relevanta kunskapsunderlag 
Att ta fram relevanta och användbara kunskapsunderlag är något som Mälardalsrådet har stor erfarenhet av inom samarbetet En Bättre Matchning.
– Våra underlag med våra slutsatser citeras och hänvisas till av nationella myndigheter, kommenterade Irén Lejegren (S). Det är en styrka och något som vårt samarbete vilar tryggt på.

Underlag som har uppmärksammats i flera sammanhang berör bristen på samhällsbyggare inom infrastruktursektorn.
– I vår första rapport räknade vi ut att kompetensbristen leder till 15–25 miljarder kronor i värdeförluster i Stockholm-Mälarregionen. 5–9 miljarder leder det till i minskade skatteintäkter under en tioårsperiod. Det motsvarar mer än hela tunnelbaneutbyggnaden i Stockholmsregionen, sade Gustav Hemming (C), regionråd i Region Stockholm.

Utan samhällsbyggare blir det onödigt dyrt och svårt att bygga ut Stockholm-Mälarregionens infrastruktur.
– Vi kan inte få En Bättre Sits om vi inte har en bättre matchning. För det spelar ingen roll hur mycket resurser vi lägger in på olika nivåer, i form av pengar, ifall det inte finns någon som kan göra något av resurserna, sade Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Sörmland.

Det är tydligt att kompetensförsörjningen är viktig inom flera sektorer, och att kunskapsunderlag och dialog behövs för att säkra den.
– Det är viktigt att vi utbildar på ett bra och rätt sätt, som gynnar Stockholm-Mälarregionen, men som också spiller över positivt på andra delar av landet. Och våra ungdomar får möjlighet att utbilda sig till bra jobb, sade Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande i Region Västmanland.

Etablering av Järnvägscollege 
Styrgruppen i En Bättre Matchning avslutade sin programpunkt på Mälartinget med att berätta om ytterligare ett aktuellt arbete, nämligen att verka för etableringen av Järnvägscollege och fler utbildningar inom samhällsbyggarsektorn i Stockholm-Mälarregionen.
– Vi har börjat se på den här frågan, sade Irén Lejegren (S). Det finns idag järnvägsutbildning på Trafikverksskolan i Ängelholm, där ska nästan all järnvägspersonal utbildas. För att möta bristen ser vi gärna att järnvägsutbildningar etableras på fler ställen i Sverige, och helst i Mälardalen där vi har omfattande transporter och infrastrukturprojekt.