Fler unga tror på en positiv framtid

06 maj 2022
Ett tydligt trendbrott märks i den senaste rapporten Ungdomsfokus 2022. Trots klimatoro och en lång period av restriktioner tror fler unga idag, jämfört med för några år sedan, att deras framtid ser ljus ut.
Sofia Rasmussen, omvärldsanalytiker. Foto: Anders Nilsson/Mälardalsrådet.

Ungdomsfokus är en enkätundersökning som har producerats årligen sedan 2015 av Rasmussen Analys. På årets Mälarting i Västerås presenterade omvärldsanalytiker Sofia Rasmussen de senaste resultaten.

Viktigt att förstå dagens unga 
I studien ingår ungdomar i åldern 15 till 29 år. I dessa åldrar formas värderingar som sannolikt kvarstår en större del av livet.
– De primära och grundläggande värderingar som vi människor skapar i början av livet, de sitter ganska hårt sedan resten av livet, konstaterar Sofia Rasmusson. Det är med andra ord viktigt att beslutsfattare förstår dagens unga.
Sofia Rasmusson beskriver en ung generation med starka värderingar, där 8 av 10 av de svarande har funderat på sina viktigaste värderingar. Och av fritextsvaren framgår att de vill bidra till en bättre värld och hjälpa andra människor.

Fram träder bilden av en driven, engagerad och ofta ambitiös ungdomsgeneration som vill leda utvecklingen framåt utan att göra avkall på balansen i livet. Och i centrum står ett ansvar för medmänniskorna och för vår planet.
– Det finns en längtan efter hållbarhet och långsiktighet bland unga, kommenterar Sofia Rasmusson.

Klimatet viktigaste samhällsfrågan  
Den samhällsfråga som engagerar allra mest är klimatet. Så har det inte alltid sett ut. År 2017 var det jämställdhet/feminism och skola/utbildning som toppade listan över samhällsfrågor som engagerar. Klimatet kom först på sjunde plats. Den rangordningen förändrades drastiskt kort därefter. I årets undersökning, liksom år 2019 och 2020, är klimatet ungas högst prioriterade samhällsfråga.
7 av 10 är intresserade av att leda för att skapa förändring. En stor majoritet av ungdomarna, 84 procent, upplever sig själva som kreativa individer. Dock tror bara 50 procent av de svarande att de kommer få utlopp för sin kreativitet när de kliver in i arbetslivet.

– Mycket pekar på att det här är en värderingsstyrd ungdomsgeneration. Och de är till stor del villiga att ta sig an ledarroller, sammanfattar Sofia Rasmusson.

Läs mer i rapporten Ungdomsfokus 2022