Nyheter

Jan Scherman: Öppna dörrarna och ta mer tid för medborgarna

Vår demokrati vilar på våra förtroendevalda. Men samtidigt som samhällsklimatet och det politiska samtalet hårdnar engagerar sig allt färre medborgare i partierna. Hur vänder vi utvecklingen och skapar bättre förutsättningar för demokratin? Journalisten Jan Scherman kommer till Mälartinget för att tala om utmaningarna och möjligheterna för vår svenska demokrati.


Jan Scherman, journalist och tidigare vd för TV4, är bekymrad över tillståndet för den svenska demokratin, något han också belyste i sin TV-serie ”Länge leve demokratin” i SVT förra året. Till Mälartinget i Örebro 9–10 maj kommer han för att prata om trenderna som påverkar dagens politik.

– Det handlar både om globala trender, men också utvecklingen i mitt eget land. Det handlar om strukturer och hur det politiska systemet fungerar, säger Jan Scherman.

Han pekar på de långsiktiga trenderna där fritidspolitikerna blir allt färre, där de politiska partierna stadigt – och under lång tid – tappat medlemmar. Media bidrar till politikerföraktet genom att inrikta bevakningen på partiföreträdare som åker för mycket taxi eller flyg, medan visionerna och vad de vill uträtta sällan syns.

– Det ständiga fokuset på vad politikerna kostar gör att ingen vill ta i diskussionen om att de förtroendevalda egentligen behöver mer resurser och mer arbetstid för att klara sitt jobb.

Politikens förutsättningar har förändrats samtidigt som arbetsformerna är ungefär desamma som när partierna bildades för hundra år sedan. De förtroendevalda hinner inte träffa sina väljare, de ägnar sig mest åt administration och många blir dessutom kränkta och hotade på grund av sitt engagemang.

Jan Scherman ser också ljuspunkter. Enskilda frågor, som klimatet eller sexuella trakasserier, kan engagera många och också bidra till förändring, inte minst tack vare sociala medier. Partierna måste driva frågorna och fånga upp engagemanget. Det finns ett stort intresse för demokratifrågorna, som inte minst visat sig genom uppmärksamheten för dokumentären ”Länge leve demokratin”.

Vad är då hans råd till de lokala och regionala beslutsfattare som deltar under Mälartinget?

– Fortsätt ta tid för att vara ute bland folket. Det kan inte bara göras en gång vart fjärde år. Öppna dörrarna, avsätt en dag i veckan i almanackan för att besöka en kommundel eller ordna ett möte. Gör de enkla grejerna, prata politik, träffa människor öga mot öga, säger Jan Scherman.