Johan Kuylenstierna om klimatfrågan på årets Mälarting
På Mälartinget i Eskilstuna den 2-3 september läggs nya spår mot framtiden. Inledningstalare är Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet.
Du har beskrivits som en klimatoptimist. Är det svårt mot bakgrund av klimatförändringarna? Eller är det nödvändigt?
Ja, det är ganska svårt ibland och jag har helt klart mina mörka stunder. Min optimism, som trots det står stark, grundar sig på två saker. För det första menar jag att ett optimistiskt och lösningsfokuserat förhållningssätt driver på för en positiv utveckling i ett längre perspektiv, jämfört med att försöka ”skrämma till handling”. Jag är orolig för att den retorik som nu ofta tillämpas snarare kan leda till ökad passivitet.
För det andra grundar sig min optimism på den positiva utveckling som blir allt mer tydlig. Jag har arbetat med klimatfrågan i 30 år och jag kunde aldrig drömma om att vi skulle se så snabba förändringar som vi nu gjort under de senaste 5-10 åren. Det finns idag en mycket bred samsyn om själva ”sjukdomsbilden” och behovet av utveckling mot det fossilfria samhället. Den drivkraft vi ser hos städer, regioner och näringslivet är fantastiskt i många fall och detta driver politiken allt mer. När politik på alla nivåer, marknad och konsumenter drar åt samma håll, då öppnas helt nya möjligheter.
Mälartinget är Mälardalsrådets årskonferens, som varje år samlar politik, näringsliv och akademi från kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Du har sagt att samverkan är nyckeln till framgång. Hur ser du på Mälartinget som plattform?
Otroligt viktigt med bred samverkan i denna region. Här finns en stor del av Sveriges befolkning, ekonomi och näringsliv. Här finns innovationskraft, entreprenörskap och stark akademi tillsammans med ett sjudande näringsliv med allt från start-ups till globala koncerner. Att en region som denna ligger i framkant och visar på utvecklingens alla möjligheter är otroligt viktigt; för Sverige, Europa och världen. Vi kan bara uppnå framgång genom stark samverkan.
En allt viktigare fråga framöver är även klimatanpassning och här finns en rad utmaningar i Mälarregionen som kräver bred samverkan.
Vilket är ditt viktigaste budskap till deltagarna på årets Mälarting?
Att ni har en fantastiskt viktig roll i arbetet med att uppnå ambitionerna med Sveriges och EUs klimatmål och därmed hela Parisavtalet. Att den positiva utveckling som regionen kan uppvisa tjänar som förebild för andra. Att ett tydlig och modigt ledarskap är en helt avgörande faktorer för att uppnå målet ”det fossilfria välfärdssamhället”. Och, till sist, att självklart vara ärliga med alla de utmaningar och problem som vi står inför men samtidigt fokusera energin på lösningar och alla de fantastiska möjligheter som nu skapas.