Utan kompetens stannar transporterna – stort intresse för ny kartläggning

Therez Almerfors (M), vice ordförande i Mälardalsrådets samarbete för strategisk kompetensförsörjning En Bättre Matchning och kommunalråd i Uppsala, inledde webbinariet med att betona hur avgörande en välfungerande infrastruktur är för Stockholm-Mälarregionen – där hälften av Sveriges arbetstillfällen och BNP skapas. Hon pekade även på behovet av konkreta åtgärder för att stärka transportsektorns kompetensförsörjning i regionen:

– Vi vill att Trafikverket får i uppdrag att samordna kompetensförsörjningen genom ett nationellt program. För att möta framtidens behov krävs löpande prognoser, och därför bör Trafikverket och SCB få ansvar för att ta fram dem. Vi vill även att Trafikverket får ett tydligt uppdrag att etablera en eller flera järnvägstekniska övningsanläggningar i Stockholm-Mälarregionen, säger Therez Almerfors (M).
Charlotta Englund (C), ledamot i Mälardalsrådets En Bättre Matchning och regionråd i Region Örebro län, lyfte vikten av att skapa förutsättningar för tillgänglig och hållbar utbildning i hela landet:

– Det behövs långsiktighet i utbildningarna, så att utbildningsanordnarna inte tvingas bära hela risken själva. Utbildningar måste finnas där människor finns – därför måste den nationella nivån prioritera decentraliserade utbildningar genom exempelvis lärcentrum. Lärcentrum behöver etableras på fler platser, och de lärosäten som satsar på lärcentrum ska stöttas, liksom de kommuner som engagerar sig, säger Charlotta Englund (C).

Ny rapport visar kritiska yrken inom transportsektorn
Jens Carlenfors Linered är projektledare för Mälardalsrådets samarbete för strategisk kompetensförsörjning En Bättre Matchning. Under lunchwebbinariet presenterade han Mälardalsrådets nya kartläggning, som visar kritiska yrken och utbildningar för Stockholm-Mälarregionens transporter och vad som behöver göras för att möta kompetensutmaningarna. Med 850 000 vardagspendlare över kommungränserna och stora godsflöden till, från och genom regionen, måste kompetensförsörjningen av transporterna och transportinfrastrukturen fungera. Kartläggningen visar kritiska yrken inom järnväg, väg, sjöfart och flyg. Bland bristyrkena finns yrken som anläggningsprojektörer, signal-, marin- och flygtekniker.
Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig för kompetensförsörjning hos Transportföretagen, lyfte fram behovet av att kontinuerligt arbeta med kompetensutveckling inom transportsektorn, bland annat genom regionala kompetensråd.

– Våra medlemmar är aktiva inom alla delar av transportsektorn, och vi har bland annat arbetat med Motorbransch- och Sjöfartscollege för att öka attraktiviteten för branschen. Genom projekt som Öppen verkstad och flertalet satsningar för att locka fler kvinnor och unga till sektorn, strävar vi efter att möta framtida kompetensbehov. Dessutom kartlägger vi kontinuerligt efterfrågan på kompetens både på kort och lång sikt för att underlätta dimensioneringen, säger Maria Sjölin Karlsson.
Helena Jerregård, vicerektor för samverkan vid Mälardalens universitet, belyste akademins roll i att förbättra genomströmningen och kvaliteten inom högre utbildning.

– Det finns många bra slutsatser i Mälardalsrådets rapport. Genomströmningen är en av våra svåraste utmaningar och vi har sett att om vi får en bättre genomströmning så leder också det till ett större söktryck. Samverkan mellan aktörer är avgörande för att höja kvaliteten i utbildningen, exempelvis när det kommer till etableringen av övningsanläggningar. Dessa är ofta dyra och svåra för enskilda aktörer att driva på egen hand, säger Helena Jerregård.
Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning hos Byggföretagen, framhöll att branschens ansvar i kompetensförsörjningen och att ökad samverkan är avgörande.

– Vi har ett särskilt ansvar som branschorganisation att öka intresset för vår yrkessektor. Vi arbetar kontinuerligt med bland annat byggsidan av järnvägen. När vi ser framåt måste vi följa upp varför personer inte kommer i jobb efter utbildningarna. Angående regeringens STEM-strategi tas nu kompetensförsörjningen för transportsektorn upp i ett särskilt avsnitt och det vill jag ge er alla som arbetat med frågorna en särskild eloge för, säger Elin Kebert.
Therez Almerfors (M) avslutade webbinariet med att bjuda in deltagarna till Mälartinget den 8-9 maj i Örebro, där bland annat frågor om kompetensförsörjning inom transportsektorn kommer att tas upp och diskuteras. Läs mer och anmäl dig senast den 22 april till Mälartinget.
Mälardalsrådets rapport i korthet och vad som behöver göras
- Omfattande arbetspendling och stort behov av godstransporter ställer höga krav på Stockholm-Mälarregionens infrastruktur- och transportsystem.
- I regionen sker stora investeringar i projekt som Ostlänken, Förbifart Stockholm och Mälarbanan.
- Utan rätt kompetens riskerar planerade satsningar utebli eller försenas och trafikeringen hotas. Ett exempel är inom järnvägen där 7 av 10 rekryteringar av signaltekniker planeras till Stockholm-Mälarregionen de kommande åren.
- Inom trafikeringen pekas på bristen på bland annat bussförare och sjöbefäl.
För att möta utvecklingen behövs…
- bättre samordning och prognoser. Trafikverket måste ta ledartröjan i samordningen av samhällsbyggarnas kompetensförsörjning och säkerställa kvalitativa prognoser för framtidens kompetensbehov tillsammans med SCB
- bättre utbildningsmöjligheter. Trafikverket måste få uppdrag att etablera en eller flera järnvägstekniska övningsanläggningar i Stockholm-Mälarregionen.
- sänkta risker för utbildningsanordnare inom YH – ersättningen behöver matcha kostnaderna
- bättre förutsättningar för utbildningsanordnare inom YH så att utbildning startas
satsningar på lärcentrum för att fler ska få tillgång till utbildning - bättre genomströmning på samhällsbyggnadsutbildningarna. Exempelvis slutför enbart 4 av 10 sin utbildning för att bli marintekniker
Klicka här för att ta del av kartläggningen på Mälardalsrådets hemsida.