Webbinarium om regeringens STEM-strategi: ”Stockholm-Mälarregionens utveckling är central”


– Jag tackar för Mälardalsrådets skrivelse och det långsiktiga och breda politiska arbete som görs kring STEM-frågorna. Hög kompetens inom matematik, teknik och naturvetenskap är avgörande för att Sverige ska behålla sin konkurrenskraft. Det finns många olika pusselbitar som måste komma samman på kommunal, regional och nationell nivå för att vända utvecklingen och öka intresset för STEM-yrkena, säger Maria Nilsson (L), statssekreterare utbildningsdepartementet.
Mälardalsrådet arbetar med frågan om STEM-kompetens för att stärka konkurrenskraften i Stockholm-Mälarregionen. I en skrivelse till regeringen betonar Mälardalsrådet vikten av att STEM-strategin måste möta behoven inom samhällsbyggnad, ges utrymme på lärarutbildningen och möta de satsningar som görs på regionala och storregionala STEM-miljöer.

– STEM-frågorna är avgörande för vår konkurrenskraft. Regeringen behöver kliva fram och ta ansvar, inte minst för att säkra tillgången på skickliga samhällsbyggare. Kommuner och företag kan inte bära detta själva. Det märks särskilt i de resurskrävande utbildningarna. Vi såg det under studiebesöket på energibranschens utbildningscenter Åsbro Kursgård. Det behövs en långsiktighet i utbildningarna så att olika aktörer vågar satsa, säger Jens Sjöström (S), ordförande Mälardalsrådet och investeringsregionråd Region Stockholm.
Mälardalsrådets kompetensförsörjningssamarbete En Bättre Matchning omfattar nio regioner och fokuserar på stärkt lärarförsörjning och bristen på samhällsbyggare, där STEM-frågorna kommer in på ett tydligt sätt. Frågorna är avgörande för utvecklingen av transportinfrastrukturen i Stockholm-Mälarregionen, där bristen på samhällsbyggare beskrivs som en utmaning för den nationella infrastrukturplaneringen.

– Inom samhällsbyggnad är det tydligt att vi inte kan bygga och driva vår transportinfrastruktur utan en bättre matchning på arbetsmarknaden. Vi har varit tydliga gentemot regeringen att det är näst intill omöjligt att som kommuner och regioner stå för investeringstunga övningsanläggningar inom exempelvis järnvägen. Här måste staten ta sitt ansvar, säger Irén Lejegren (S), Region Örebro län och ordförande Mälardalsrådets En Bättre Matchning.
Från akademin deltog Anders Söderholm, rektor på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Han pekade på ett tydligt behov av att politik, universitet och näringsliv går samman för att behålla och stärka Stockholm-Mälarregionens STEM-miljöer.

– Stockholm-Mälarregionen bär landets utveckling och då måste både utbildning och infrastruktur fungera här. Vi har goda samarbeten med stora företag i regionen och kan konstatera att behoven är stora och breda inom i princip samtliga STEM-områden. Kompetensförsörjningen måste fungera, annars hotas vår internationella konkurrenskraft. Vi har historiskt haft en stark position inom exempelvis Life Science och fordonsindustrin, men vi kan inte vila på historien om Stockholm-Mälarregionen och Sverige ska behålla sin ledande position, säger Anders Söderholm.
Linda Wirström, business developer Scania, påminde om att kompetensförsörjningen inom STEM behövs både tidigt i skolan för att locka fler till sektorn och som en given del genom arbetslivet.

– Vi på Scania befinner oss i den största omställningen i företagets historia, där vi går mot elektrifiering och digitalisering i alla led. Det ställer krav på utbildning och vidareutbildning. Här har staten ett huvudansvar, exempelvis inom de investeringstunga övningsanläggningarna som behövs inom vår bransch och andra. Från samhället behövs tydliga attitydförändringar så att fler förstår vad STEM är för något. Frågorna behöver introduceras tidigt, redan i förskolan, säger Linda Wirström.
Therez Almerfors (M), kommunalråd Uppsala kommun och vice ordförande En Bättre Matchning, Roger Haddad (L), kommunalråd Västerås stad och ledamot Mälardalsrådets styrelse berättade om hur STEM-frågorna tillvaratas i det kommunala arbetet, från förskolan till gymnasial yrkesutbildning och kommunernas arbete med konkurrenskraftiga STEM-miljöer.

– Övergripande har vi stora problem med kunskaperna i matematik, där tusentals elever slutar grundskolan varje år utan behörighet till gymnasiet. Förutom den högre utbildningen behöver vi se över yrkesutbildningarna. Vi behöver en utbildningsinfrastruktur i vår region. Om man ska utbilda sig till svetsare i Västerås så är utbildningen i Eskilstuna. Den storregionala dimensionen är tydlig, här behöver vi stöd från staten i vårt arbete, säger Roger Haddad (L).
Statssekreterare Maria Nilsson (L) betonade flera delar från Mälardalsrådets skrivelse som kommer att tas vidare med regeringens fortsatta arbete inom bland annat lärarutbildningen, där regeringens utredare Peter Honeth kommer att presentera sitt underlag senare i höst.
– Vi måste ha en bra lärarutbildning och vi behöver en stark Stockholm-Mälarregion som hjälper till att belysa utmaningarna och peka på lösningarna. Lärcentrum spelar en viktig roll och vi kommer att återkomma till frågan om statsstöd. Även om en person läser på distans behövs det en struktur runt studenten som hjälper personen genom utbildningen. Dimensioneringsfrågan ser vi som en nyckelfråga för att rätt personer ska välja rätt utbildningar, säger Maria Nilsson (L).