50 företrädare lyfte behovet av övningsanläggningar för järnväg
– Det blir tydligt när vi är här i Åsbro att det behövs insatser från staten för att komma till rätta med kompetensförsörjningen av infrastruktursektorn. I Stockholm-Mälarregionen pendlar 850 000 människor över kommungränserna för att komma till jobbet. Järnvägen är vår stora transportådra och vi behöver en övningsanläggning i vår region, säger Jens Sjöström (S), ordförande Mälardalsrådet och investeringsregionråd Region Stockholm.
– Bredden av höga företrädare här idag visar hur viktiga kompetensfrågorna är för oss i vår region. Inom samhällsbyggnad saknas det allt från järnvägstekniker till flygtekniker. Åsbro Kursgård och elbranschen visar vägen för vad som behövs inom järnvägen. Man måste kunna öva i en bra utbildningsmiljö utan risker, innan steget tas ut i verkligheten och då behövs en övningsanläggning, säger Irén Lejegren (S), Region Örebro län och ordförande Mälardalsrådets kompetensförsörjningssamarbete En Bättre Matchning.
Åsbro Kursgård är energibranschens utbildningscenter och utbildar årligen ca 35 tekniker och montörer samt 20 projektledare via branschskola. Till detta kommer cirka 100 distributionselektriker. Övningsanläggningen etablerades 1948 och är mycket uppskattad av energibranschen.
– Det går inte att bygga upp den här typen av komplex övningsanläggning utifrån nuvarande ramverk för YH. Ledtiderna och investeringskostnaderna är omfattande och kan inte vila på dagens kortsiktiga finansieringsmodell, säger Mikael Carlsén, VD Åsbro Kursgård.
På järnvägssidan saknas en motsvarande övningsanläggning i Stockholm-Mälarregionen, trots att många tåg går genom Stockholm-Mälarregionen och både jobb och sökande finns i närområdet. Trafikverket har en nyckelroll för att få till stånd en sådan övningsanläggning i regionen och deltog med flera representanter under dagen. Bland annat från Trafikverksskolan i Ängelholm.
– Vår anläggning är mycket omfattande och har byggts ut under årens lopp. Vi tar emot studenter från hela landet som vill utbilda sig inom våra järnvägstekniska yrken. Ytterligare övningsanläggningar på andra platser i landet kan vara intressant och då kan vi stödja med både råd för etablering, men även när det kommer till själva driften, säger Thomas Frost, avdelningschef Trafikverksskolan i Ängelholm.
Efter Åsbro Kursgård gjordes ett besök på Siemens lokverkstad i Hallsberg. Depån är utrustad med avancerade digitala verktyg och system som effektivt kan utföra förebyggande och avhjälpande underhåll och har utvecklats i samarbete med Train Alliance.
– Järnvägen har stor potential i arbetet för den gröna omställningen och är en nyckel för att nå klimatmålen. Transporterna står för en stor del av våra utsläpp och Siemens har sedan lång tid tillbaka arbetat för att svara upp mot den efterfrågan som följer av omställningen. Vi levererar allt från lok till signalsystem och vi kan konstatera att kompetensförsörjningen kommer att vara den stora flaskhalsen för branschen kommande år, säger Kristina Nyquist VD Siemens Mobility.
Som avslutning på studiebesöket presenterades projektet Railcenter Hallsberg, som har som mål att genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer skapa ett kraftfullt regionalt och nationellt centrum för utbildning och innovation för järnvägsbranschen.
Samma dag uppmärksammade Mälardalsrådet behovet av fler samhällsbyggare i en debattartikel i Dagens samhälle. Avsändare var Jens Sjöström (S), tillsammans med andra ledande politiska företrädare från Mälardalsrådets En Bättre Matchning. Artikeln kan läsas på Dagens samhälles hemsida.