Nyheter

Fredrik Lindström - årets andra Mälardarling

”Med ett djupgående intresse för Sveriges och Stockholm-Mälarregionens dialekter, historia och utveckling, är det med stor glädje som vi härmed utnämner Fredrik Lindström till Årets Mälardarling."

Så löd motiveringen när Mälardalsrådets vice ordförande Hans Ekström i samarbete med Trafik i Mälardalen delade ut priset till Årets Mälardarling ombord på Mälarbåten för andra gången i år.

– Jag är uppvuxen i Mälardalen och har bott och verkat här hela mitt liv, berättar Fredrik Lindström, som är språkhistoriker specialiserad på just Mälardalsdialekterna och deras historia.

Mälardalens betydelse för rikssvenskan
Fredriks avhandlingsämne handlade om Mälardalsdialekternas betydelse för rikssvenskan. Första gången som Fredrik själv förstod betydelsen av sin dialekt var när han korsade gnällbältets östra gräns och kom till Mariefred vid 19 års ålder.

– Man kan bara konstatera att dialekten är lågt aktad, men så är det med "granndialekter" till huvudstäder i nästan alla länder. De låter av tradition bonniga och det är mer i "betraktarens öra" än i själva språket.

Cykel eller tåg
På frågan om hur han reser mellan sina olika uppdrag blir svaret:
– Kortare sträckor går eller cyklar jag helst. Jag gillar inte att köra bil och är dessutom flygrädd, så jag är en mycket flitig tågare. Älskar att arbeta och läsa med det passerande landskapet utanför fönstret. Jag gillar Mälardalens natur, det böljande, omväxlande landskapet med gott om vackra lövträd.

FAKTA – Årets Mälardarling

• Delas ut fem gånger per år till en person eller organisation som på ett eller annat sätt bidragit till att utveckla Stockholm–Mälarregionen.
• Är ett samarbete mellan Mälardalsrådet och Trafik i Mälardalen.

Juryn består av representanter från alla de fem länen i Stockholm-Mälarregionen; Stockholms, Uppsala, Västmanlands, Örebro och Södermanlands län:

- Camilla Littorin (Flen), Förbundssekreterare, Företagarförbundet
- Majlene Ahlgren (Enköping), Andre vice ordförande, LO Mellansverige
- Anders Boberg (Eskilstuna), VD och marknadschef, tidningen Folket
- Angelique Blix (Uppsala), marknadschef, Upplands Lokaltrafik
- Johan Nordgren (Stockholm), kommunikationschef, Storstockholms Lokaltrafik
- Anders Larsson (Örebro), kund- och marknadsansvarig, SJ Regional öst
- Jan Brandberg (Västerås), marknadschef, Länstrafiken Mälardalen (Västmanland, Sörmland och Örebro)