Intervjuserie riksdagen: Fredrik Malm (L)

13 januari 2023
Nu är det ny mandatperiod och Mälardalsrådet har intervjuat några riksdagsledamöter från Stockholm-Mälarregionen. Först ut är Fredrik Malm (L), ordförande i Utbildningsutskottet.
Fredrik Malm (L), ordförande i Utbildningsutskottet.

Vilka frågor är viktigast just nu inom utbildningspolitiken?

16 000 elever går ut årskurs 9 utan behörighet till gymnasiet – det slår ut tio tusentals ungdomar runt om i Sverige. Därför är den enskilt viktigaste frågan för grundskolan att fler elever ska avsluta årskurs 9 med gymnasiebehörighet. Det är viktigt dels för att dagens samhälle kräver att du har gymnasiekompetens och dels för att det är svårt att etablera sig på arbetsmarknaden utan en slutförd gymnasieutbildning. Gymnasiet är grunden för individen men också för våra kommuner, regioner och näringslivet.

Hur vill du jobba för att stärka ditt län och Stockholm-Mälarregionens utveckling den här mandatperioden?

Mälardalsregionen är Sveriges ekonomiska motor. Kompetensförsörjning i Stockholm-Mälarregionen har därför stor betydelse. Vi har många internationella företag som är kunskapsintensiva samtidigt som vi vill ha nya etableringar. Jag kommer därför att jobba för att få den högre utbildningen att fungera och för att vi ska ha utbildad personal till våra företag, kommuner och regioner. Våra lärosäten behöver hålla internationellt hög klass för att regionen ska utvecklas.