Workshop för fler behöriga lärare

07 mars 2023
Hur kan skolhuvudmän arbeta för att få fler obehöriga lärare i personalen att ta steget till att bli behöriga? Under våren samlar Mälardalsrådet kommuner, regioner, lärosäten och andra intressenter till en workshopserie för att stärka behörighet och kompetens hos obehöriga lärare. Det första mötet hölls digitalt den 7 mars och samlade ett fyrtiotal representanter.
Workshop för fler behöriga lärare den 7 mars.

Bristen på behöriga lärare är en utmaning för Stockholm-Mälarregionen. Enligt Mälardalsrådets studie Lärarbristens förklaringsfaktorer uppgår antalet behöriga grundskolelärare till 70 procent i regionen. I mindre städer och på landsbygden är andelen 65 procent.

På Mälardalsrådets seminarium medverkade representanter från Hultsfreds kommun som har arbetat framgångsrikt under flera år med att öka andelen behöriga lärare.

Martin Snickars, Barn- och utbildningschef Hultsfreds kommun.

– Strategisk kompetensförsörjning är en viktig del i vårt skolledararbete i kommunen. Varje rektor har i uppgift att följa upp med personalen och erbjuda de obehöriga lärarna en individuell utvecklingsplan för att kunna gå till behörighet. Personalen kan i viss utsträckning få studera på arbetstid och få sin kurslitteratur betald, berättade Martin Snickars, Barn- och utbildningschef Hultsfreds kommun.

Sandra Örmander, HR-strateg Hultsfreds kommun.

– Vi har kombinerat piska och morot. Vi har bjudit in till obligatoriska informationsmöten för de obehöriga lärarna. Men samtidigt har vi arbetat nära personalen för att stötta dem i deras utbildningsresa. Det är viktigt att följa upp och vara nyfiken på människor. Var och en har en ingång och en historia som ger information om varför de inte har fullgjort sin examen, sade Sandra Örmander, HR-strateg Hultsfreds kommun.

Även Västerviks kommun bidrog med sina erfarenheter och goda exempel.

Ewa Myhrén, grundskolechef Västerviks kommun.

– Vi har arbetat brett och strategiskt i samarbete med Linköpings universitet. Vi erbjöd VFU-elever (Verksamhetsförlagd utbildning) gratis boende, skollunch och lånecyklar. Vi har som målsättning att vara en attraktiv VFU-ort, sade Ewa Myhrén, grundskolechef Västerviks kommun.

– Vi erbjuder medarbetare på våra fritidshem som inte är utbildade att få läsa in sin behörighet på betald arbetstid. Det är viktigt att hela tiden har kompetensförsörjning för ögonen. Vill en person inte arbeta med sin egen kompetensutveckling så ska personen kanske inte vara i skolans värld, sade Ewa Myhrén.

Seminariet var första delen i en serie som Mälardalsrådet anordnar inom ramen för En Bättre Matchning. Fokus är hur olika aktörer kan arbeta och samarbeta för att öka kompetens och behörighet hos personer som arbetar som obehöriga lärare.

Dels genom delning av goda exempel från aktörer som har hittat fungerande arbetssätt, dels genom diskussion och fördjupade kontakter kring möjliga gemensamma vägar framåt. Under våren hålls två ytterligare seminarier på temat. Läs mer och anmäl dig här:

¤ Onsdag 26 april kl. 10.00-12.00 digitalt
¤ Fredag 26 maj kl. 10.00-15.00 på plats hos Mälardalsrådet

En Bättre Matchning
En Bättre Matchning är Mälardalsrådets kompetensförsörjningssamarbete och samlar nio regioner för att stärka Stockholm-Mälarregionens försörjning av högskoleutbildade genom dialog, opinionsbildning och kunskapsdelning. Här ingår lärare som en viktig del. Läs mer på Mälardalsrådets hemsida.