Pressinbjudan: Över 300 politiker bakom skarpa krav till infrastrukturministern

03 maj 2022
På Mälartinget i Västerås den 5-6 maj möts över 300 politiker från kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen för att diskutera gemensamma frågor som bristen på samhällsbyggare och kraven på regeringen när framtidens infrastruktur ska avgöras senare i vår. Under konferensen uppmärksammas även 30 år av storregionalt samarbete i Mälardalsrådet.
Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd Region Stockholm och ordförande Mälardalsrådet, lämnar över skarpa krav på infrastrukturen till regeringen. Foto: Anders Nilsson/Mälardalsrådet.

– I trettio år har Mälardalsrådets styrka varit att samla politiker över region-, kommun och partigränser för att göra vardagen bättre för fler. Den styrkan förvaltar vi än i dag när vi samlar oss i Västerås med en fullspäckad agenda framför oss. Årets Mälarting handlar om att ställa tydliga och samlade krav på regeringen om infrastrukturen, att ta initiativ till fler insatser för bättre godstransporter och fler gemensamma satsningar på arbetsmarknad och studiemöjligheter, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd Region Stockholm och ordförande Mälardalsrådet.

Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister. Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

300 politiker bakom sju skarpa krav till infrastrukturministern
I vår avgör regeringen vilka spår, vägar och farleder som ska byggas fram till 2033. Genom Mälardalsrådets infrastruktursamarbete finns en enighet om sju skarpa krav på regeringen om vad som måste prioriteras för framtidens transporter. Kraven presenteras under ett samtal med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) den 5 maj.

Mälardalsrådet samlar kommunerna och regionerna
I Mälardalsrådet samlas kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen för att driva gemensamma parti- och länsöverskridande frågor inom exempelvis infrastruktur och utbildning. Arbetet är politiskt styrt och leds av representanter från kommunerna och regionerna i de fem länen Stockholm, Uppsala, Västmanland, Sörmland och Örebro.

30 år av storregionalt samarbete
Mälartinget är Mälardalsrådets årskonferens och arrangeras i år i Västerås den 5-6 maj. I samband med konferensen firas Mälardalsrådets 30-årsjubileum. Programmet tar upp återblickar på framgångar i det storregionala arbetet och diskussioner om en gemensam framtidsbild för Stockholm-Mälarregionen 2050. Drygt 320 personer är anmälda över de två dagarna.

Värdar för Mälartinget 2022 är Västerås stad och Region Västmanland. Konferensens första dag summeras av Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande Västerås stad och Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande Västmanland.

Mälartingets fullständiga program kan ses på Mälardalsrådets hemsida.

Mälartinget 2022 i Västerås
Torsdag den 5 maj: Steam Hotel, Ångkraftsvägen 14, Västerås
Fredag den 6 maj: Elite Stadshotellet, Stora Torget 7, Västerås

Pressinbjudan
Mälartinget är fullsatt, men journalister som vill bevaka konferensen är välkomna att höra av sig. Kontakta Johan Hjelm, processledare Mälardalsrådet, för mer information. Tel: 070-780 28 10. E-post: johan.hjelm@malardalsradet.se

Klicka här för att se pressinbjudan på Mälardalsrådets Mynewsdesk.

Mälardalsrådet
Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning, innovation, maritim samverkan och internationella jämförelser. Rådet samlar kommuner och regioner till en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi. Läs mer på www.malardalsradet.se